Naturengens CSR-politik

 

 

 

 

 

 

 

 (Denne side er under opbygning)

 

F R Ø

Hvorfor købe dine frø hos Naturengen?

Jeg fokuserer på at få flere hjemmehørende frø, som er opdyrket fra vildt forekommende ophav i Danmark, ud i flere danske haver, så flere danske insekter - og deraf fugle, pattedyr, padder og andre smådyr, kan få glæde af dem. 

 

Jeg forhandler primært Dansk Vildeng. 

Dansk Vildeng er en blanding af frø, der er nænsomt opformeret på forskellige lokaliteter i Nordsjælland af Erik Juhl over flere årtier, med rod i vildt forekommende individer. Disse er overvejende er indsamlet i Hedeland ved Roskilde (Klinte, Kornblomst og Kornvalmue er tilsat blot for at tilføre farve, pollen og nektar til de udsåede områder, mens man venter på, at de flerårige får fat). (Tip til videre læsning).

Desuden er jeg forhandler af frø fra ENSPA (European Native Seed Producers Association); et Europæisk fremavls-samarbejde omkring hjemmehørende arter. 

Nykilde er dansk medlem af ENSPA, som arbejder for at fremme frøproduktionen af hjemmehørende arter i de forskellige europæiske regioner i biodiversitetens navn. Fra Nykilde forhandler jeg fortrinsvis frø, der er avlet i Danmark fra danske frøkilder, indsamlet i den danske natur. Når høsten ikke slår til, medtages andre frø fra ENSPA-medlemmer i de nordtyske regioner 1 og 3 (betragtes stadig som hjemmehørende for os) i blandingerne.

 

Undtagelser fra ovennævnte forekommer, da det er begrænset, hvor stor kapacitet der pt. er til at opdyrke vilde, hjemmehørende frø i Danmark (mange af dem af frøbranchen ikke haft tradition for at dyrke i vores region) - nogle gange har jeg særlige ønsker om at forsøge at understøtte andre specifikke arter (insekter) 'så godt som muligt' med planter af andre frø:

I disse tilfælde er det vigtigt for mig, at kommunikere tydeligt - læs altid produktbeskrivelsen i webshoppen for rette informationer, og mangler der nogle eller finder du fejl, vil jeg gerne høre fra dig! Jeg lærer hele tiden.


Hjemmehørende eller ej?

Enkelte arter i blandingerne fra ovennævnte leverandører til Naturengen diskuteres som værende indslæbte for mange hundrede år siden, men de fleste er bredt anerkendte som hjemmehørende - og de er i ingen tilfælde aggressive, invasive, eller opfattes som en trussel for vores danske biodiversitet. 

LINKS til bestemmelse/selvstændig vurdering:

GBIF | Global Biodiversity Information Facility (udbredelse)

Den Danske Rødliste (liste over alle danske vurderinger)

Plantekatalog - planter, der understøtter biodiversitet (PDF)

Arter (brug også app til artsgenkendelse - anbefales) 

iNaturalist (internationalt alternativ til Arter)

 

  

E M B A L L A G E   &   T R Y K S A G E R


FRØEMBALLAGE

🤲🏼 Frøene er pakket i en enkel og fin bøtte i kraftpapir, som på indersiden er belagt med et tyndt lag bioplast lavet af sukkerrør eller majs, der beskytter frøene mod fugt (og hvis produktion udleder færre drivhusgasser end ved vanlig plastik).

♻️ Bøtten er i en kvalitet, så den kan bruges igen og igen til egne indsamlede frø. Når den ikke kan klare mere, kan den sorteres som papir - og skulle den flyve fra dig, behøver du ikke panikke på naturens vegne:

🌱 Den er bionedbrydelig

🤓  Frøetiketterne* er lavet af papir, så de kan sorteres til genanvendelse sammen med bøtterne - det samme gælder den pakketape og det pakkefyld, jeg anvender på/i større pakker.**

BIOPLAST / LEVENDE PLANTER

🌸 Ved forsendelse af planteplugs og ved levering af pakker lokalt (kun når udendørs eller ved tvivl herom) anvender jeg postordreposer i bioplast. Til planteplugs klipper Elisabeth fra Lille Vilde Frø poserne til, så der ikke bruges mere end nødvendigt - men nødvendigt har vi fundet, efter flere tests, at de er, så de små planteplugs kan holde på fugten og være friske under hele turen til dig.

TRYKSAGER

🌬 (*) Mine tryksager er (med meget få undtalgelser) svanemærkede og klimakompenseres gennem trykkeriet, som derved investerer i vedvarende energi som eks. solceller og vindmøller samt installation af mere CO2-venlig teknologi i udviklingslande. Dette gælder mine produktlabels, klistermærker, visitkort, postkort etc.

FORSENDELSESEMBALLAGE

📦  De fleste pakker sendes i FSC-certificeret genbrugspap - det meste produceret i Danmark, og når det ikke er muligt, i Tyskland. På nogle kasser står det tydeligt, på andre ikke. Skriv til mig, hvis du vil vide mere.

🏚 Af hensyn til miljøet genbruger jeg også helst al den emballage, jeg får leveret varer i. Når jeg har mulighed for at pakke i genbrugsemballage, resulterer det ofte i en knapt så køn pakke - men vi ved jo heldigvis alle, at det er indholdet, der tæller 💜 Jeg har også fået doneret noget emballage (tak!) af andre iværksættere, der har skiftet fokus - dette bruger jeg selvfølgelig også op, inden jeg køber nyt. 

(**) Undtagelsen er, når jeg genanvender emballage, der allerede har plast(tape) på sig, når jeg genanvender bobleplast og andet pakkefyld, jeg selv har modtaget i forsendelser, samt når jeg en sjælden gang løber tør for det indkøbte - så bruger jeg videre på min 'nødtape', som jeg har ejet siden før Naturengens tid. 🙃 

 

🫱🏼‍🫲🏽

♻️🌍 Naturengen sætter pris på, at du efter modtagelse også genbruger eller sorterer emballagen efter din kommunes anvisninger.

Få mere liv i haven - og opdag det der er! - med Naturengen:

Skilte til vilde haver og andre vilde arealer

Skilte til vilde haver og andre vilde arealer

Vis omverdenen, at I sætter pris på naturen og gør jeres for at passe godt på...